مقاله

آیا کپک های غذایی خطرناک هستند؟

برای خیلی از ما پیش آمده با وجود آن که غذا یا میوه ای را درون یخچال نگهداری می کنیم بازهم کپک می زند و مجبور به دور ریختن آن می شویم . البته دراین میان برخی از افراد هم هستند که با جدا کردن بخش کپک زده اقدام به مصرف بقیه ماده غذایی می کنند . این افراد معتقدند که کپک ها خطر چندانی ندارند و به دلیل آن که درمحیط یخچال رشد می کنند بیماری زا نیستند .

 

کپک ها چه هستند ؟
باید گفت کپک ها دسته ای ازقارچ ها هستند که درشرایط نا مساعد درانواع غذاها رشد می کنند ، حتی درشرایطی که باکتری ها قادربه رشد نیستند ، آن ها به خوبی درماده غذایی رشد می کنند و جز میکروارگانیسم های مهم مولد فساد درمواد غذایی هستند .

آیا کپک ها خطرناک هستند ؟
برخی از گونه های کپک تولید سم می کنند و باعث مسمومیت می شوند بعضی از کپک ها هم می توانند باعث بروز مشکلات تنفسی و واکنش های آلرژی شوند . برخی هم مفید بوده و در صنایع لبنی کاربرد دارند . آن دسته از کپک ها ی مولد سم که معمولا به صورت کوکی شکل و پنبه ای مانند هستند درگرما و رطوبت به سرعت روی سطح مواد غذایی یا درون آنها رشد کرده و با ترشح سم خطرناک ( مایکوتوکسین ) مواد غذایی را نرم و طعم شان را ترش مزه می کنند و رنگ شان را تغییر می دهند . اغلب اوقات زمانی که یخچال بیش از حد ظرفیت پر و رطوبت مواد زیاد باشد ، این سم به راحتی از کپک ها ترشح می شود و می تواند موجب بروز مسمومیت های خطرناک و درمواقع ضعف سیستم ایمنی بدن سرطان زا شود . این سم در اثر حرارت پخت و شستشو نابود نمی شود و می تواند تا مدت ها پس از ناپدید شدن کپک نیز درغذا باقی بماند . البته وجود کپک در ماده غذایی الزاما دلیل بر وجود سم نیست معمولا کپک ها ی مولد سم ( مایکوتوکسین ) روی مواد غذایی که دارای ارزش تغذیه ای بالایی هستند نظیر انواع آجیل و گوشت ها رشد می کنند و بسیار خطرناک تر از کپک میوه هستند .

خطرناک بودن کپک :
مصرف نان ها ی کپک زده منجر به بروز بیماری های گوارشی می شود .
چرا کپک ها در یخچال هم رشد می کنند ؟
در حالی که بیشتر کپک ها هوای گرم را ترجیح می دهند ولی در دمای یخچال هم قادر به رشد هستند . آنها همچنین می توانند بهتر از سایرعوامل فساد غذایی ، نمک و شکر را تحمل کنند ، لذا روی سطح مربا ، ژله ، گوشت های نمک دار و شور هم در یخچال دیده می شوند .
ماده غذایی کپک زده را بخوریم یا دور بیندازیم ؟
کپک ها درنان قادرند ریشه دار شوند و دربافت نان فرو روند . بنابرین از مصرف نان های کپک زده که می توانند منجر به بروز بیماری های گوارشی شوند خودداری کنید . میوه ها پس از چیدن شدن از خود گاز دی اکسید کربن و اتیلن متصاعد می کنند . افزایش این دو گاز در یخچال باعث افزایش حرارت ، رطوبت و در نتیجه رسیدن بیش از اندازه و کپک ردن میوه می شود . این کپک ها بیماری زا هستند و شستن یا جدا کردن بخش کپک زده دلیل بر سلامت میوه نیست . بنابراین در صورت کپک زدگی ، همه میوه را دور بریزید . اگر پنیر ، مربا یا رب گوجه فرنگی کپک زد کافی است بخش کپک زده را جدا کرده و مابقی را مصرف کنید ، اما در صورت کپک زدن کره از مصرف آن جدا خود داری کنید زیرا کپک ها کره را تجزیه و اکسید کرده و خطر سکته را به دنبال دارند . بنابراین تمامی کره کپک زده را دور بریزید . مصرف پنیر کپک زده هم می تواند موجب بروز زخم معده شود .

برای جلو گیری ازکپک زدن ماده غذایی چه کنیم ؟
برای پیشگیری ازکپک رب گوجه فرنگی یک لایه روغن در سطح آن بمالید تا عمل اکسیژن رسانی و از تشکیل کپک جلوگیری شود . برای پیشگیری از کپک آبغوره و سرکه نیز بطری شیشه ای آنها را کاملا پرکنید تا در بطری جایی برای حضور هوا وجود نداشته باشد . ادویه جات ، چای ، قهوه نیز مستعد کپک زدن هستند ، ولی کپک آنها مولد سم ( مایکوتوکسین ) نیست . برای پیشگیری آنها را در جای خشک و خنک نگهداری کنید . یخچال و فریزر کثیف یکی از دلایل فساد مواد غذایی هستند . بنابراین هفته ای یک بار درون آنها را بشویید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *