تغذیه

اصول تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان

پیروی از اصول تغذیه سالم به منظور تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدن، کاهش احساس گرسنگی، تشنگی و جلوگیری از کم‌آبی بدن، برای افراد روزه ‌دار ضروری است. در صورت عدم توجه به اصول تغذیه سالم در ماه رمضان احتمالا با اختلالات گوارشی و مشکلات سلامتی مواجه می شوید.

با رعایت توصیه های زیر بدنی سالم خواهید داشت:

 

توصیه هایی برای وعده ی شام :

>> به جای مصرف نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه های گازدار، ماءالشعیر، آب میوه صنعتی و شربت، نوشیدنی هایی مثل آب، دوغ، عرقیات سنتی و شربت های خانگی کم شیرین بنوشید.

>>  پس از شام و تا قبل از خواب برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن میوه و مایعات مصرف کنید.

>>  مصرف سبزی و میوه به دلیل اینکه منبع خوبی از ویتامین C و پیش ساز ویتامین A هستند؛ توصیه می شود.

>> سبزی ها و میوه ها دارای فیبر بوده و به پیشگیری از یبوست کمک می کنند و مصرف آنها توصیه می شود.

>> شام به عنوان یکی از وعده های غذایی در روزه داری باید مورد توجه قرار گیرد. حدود یک ساعت پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک، شام بخورید.

>>  برای شام از گروه گوشت، مرغ یا ماهی، حبوبات، نان یا برنج، به شکل پلو و خورش، کوکوها و کتلت کم روغن، خوراک های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی و سالاد، ماست و یا دوغ استفاده کنید. شام باید کم چرب و کم نمک باشد.

 

توصیه هایی برای وعده ی سحر:

>>  نوشیدنی های خیلی شیرین، نوشابه گازدار، شربت، چای خیلی شیرین و چای پررنگ که موجب تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز می شوند، نخورید.

>>  سبزی خوردن و سالاد بخورید. سبزی ها دارای مواد مغذی مختلف و آب بوده که بر تامین ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز بدن، از تشنگی و خشکی گلو جلوگیری می کنند.

>> مواد غذایی شیرین نخورید. مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قندخون به داخل سلول ها و درنتیجه افت قندخون موجب گرسنگی زودرس می شود.

>>  سبزی هایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری می کنند مثل کاهو، خیار و گوجه فرنگی بخورید.

>>  چای پررنگ مُدّر است و موجب دفع آب بدن و کم آبی در طول روزه داری می شود.از نوشیدن زیاد چای به خصوص چای پر رنگ در وعده سحر پرهیز کنید.

>>  غذاهای پُرپروتئین مثل انواع کباب، جوجه کباب، ماهی وغذاهای خشک و پُرروغن مثل کتلت و کوکو، سوسیس و کالباس، پیتزا، کله پاچه و غذاهای چرب و سرخ شده و پُر ادویه که موجب احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز می شوند؛ نخورید.

>> برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند، غذاهای ساده و سبک مثل انواع پلو و خورش در حجم کم و برای افرادی که در طول روز فعالیت کمی دارند غذاهای سبک تر شبیه وعده صبحانه، برای سحری مناسب است.

>> غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی که کم نمک، کم چرب و کم شیرین هستند، بخورید.

>> مصرف زیاد قند، نمک و چربی موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می شود.

 

توصیه هایی برای وعده ی افطار:

>>  مصرف مواد غذایی سنگین، دیرهضم، پرچرب و سرخ شده مانند سیب زمینی سرخ شده، الویه، پنیر پیتزا، انواع کوکو و کتلت به هنگام افطار مناسب نیست.

>> از پُرخوری پرهیز کنید و از غذاهای سبک و در عین حال پُر انرژی استفاده کنید.

>> خوردن غذاهای سبک در افطار مثل فرنی، شیربرنج،  نان و پنیر و سبزی مناسب است.

>>  خوردن انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بــدون روغن در افطار مناسب است.

>> حلیم منبع خوبی از مواد نشاسته ای، فیبر، پتاسیم و منیزیم است.

>>  خوردن آش های غلیظ و چرب که مقدار زیادی پیاز داغ و نعناع داغ دارد و همچنین حبوبات فراوان در افطار توصیه نمی شود.

>> سیب زمینی آب پز، سبزی های پخته مثل کدو، کلم، گل کلم، هویج و نخودفرنگی، تخم مرغ آب پز، کره وعسل برای افطار مناسب هستند.

>> مصرف زولبیا و بامیه، به علت داشتن مقدار زیاد مواد قندی و چربی، باید محدود شود.

>> زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین مانند حلوا، شله زرد و …. در افطار علاوه بر اینکه باعث دریافت انرژی اضافه و چاقی می شود، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود.

>> در افطار بدن نیاز به یک منبع انرژی به شکل گلوکز دارد که کاهش قندخون در ساعات روزه داری را جبران کند.

>>  افطار را با یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل شروع کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *