خانه داری

راهکارنگهداری طولانی مدت برنج

خریدسالانه برنج هم مقرون به صرفه است و هم باتوجه به نوسانات اخیر قیمت به نظرعاقلانه می‌آید، هرچندمردم همه جای دنیا برنج رابیشتر به صورت عمده تهیه وانبار می‌کنند؛ بااین حال نگهداری طولانی مدت برنج نکاتی داردکه باید رعایت شوند وگرنه در اواخر سال، با برنجی آفت زده، بدبو و بی‌کیفیت روبرو خواهید شد.

برنج یک گزینه عالی برای نگهداری در انبارهای طولانی مدت مواد غذایی است، اما شما نمی‌توانید یک کیسه از فروشگاه بخرید و آن را در انبار خانه خود و برای مدتی طولانی نگه دارید.
برنج از حداقل ۸۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، یکی از پایه‌های اصلی تغذیه مردم سراسر جهان بوده و به دلیل کشت فصلی آن، همیشه راه‌هایی برای نگهداری طولانی مدت از آن وجود داشته و اگر به‌درستی نگهداری شود، بیش از ۲۰ سال بدون یخچال یا انجماد ماندگاری دارد. (به هر حال فضای فریزر محدود است و باید مواد غذایی یخ‌زدنی را در آن نگه داشت.)
* کدام نوع برنج بیشتر می‌ماند؟
به توصیه انجمن برنج آمریکا، برنج سفید اگر به درستی نگهداری شود، می‌تواند بیش از ۳۰ سال دوام بیاورد. برنج قهوه‌ای، سیاه و بنفش اما تنها حدود ۱۸ ماه ماندگاری دارد. این برنج‌های رنگی، هنوز پوسته (سبوس) دارند و محتویات روغنی این بخش، آنها را مستعد اکسید شدن و فساد می‌کند.
برنج سفید (انواع دانه‌ها از ایرانی گرفته تا هندی و باسماتی و ژاپنی و … ) بدون چربی است، بنابراین هیچ ماده‌ای برای فاسد شدن ندارد اما مانند سایر مواد غذایی فاسد نشدنی، برای نگهداری با کیفیت آن، باید چهار چیز را در نظر بگیرید:
۱- درجه حرارت ۲- رطوبت ۳- اکسیژن ۴- آفات
برای نگهداری برنج سفید، یک مکان خنک، دور از منابع گرما پیدا کنید. جلوگیری از نوسانات دما هم نکته مهمی است، بنابراین برنج را در نزدیکی اجاق گاز یا بخاری نگهداری نکنید. زیرزمین، یا زیر تخت می‌تواند مکان مناسبی باشد.
بهترین دمای نگهداری برنج خام زیر ۵ درجه سانتیگراد است، اما برنجی که در دمای ثابت ۲۱ درجه سانتیگراد نگهداری شود هم حداقل ۱۰ سال دوام خواهد آورد.
انبار برنج خود را خشک نگه دارید. رطوبت احتمال کپک زدن برنج را افزایش می‌دهد. مقدار برنجی را که در ماه استفاده می‌کنید در ظرفی که به راحتی باز می‌شود نگهداری کنید و باقیمانده را در پوششی محکم و بسته نگه دارید تا نتواند رطوبت را جذب کند.
اکسیژن برابر با اکسیداسیون (فاسد شدن) است. می‌توانید از پک‌های جاذب اکسیژن استفاده کنید یا با جاروبرقی و کیسه‌های ویکیوم (بدون هوا)، هوای داخل بسته‌بندی برنج را خارج کنید.
برای از بین بردن حشرات یا تخم‌های ذخیره شده در برنج کافی آن را به مدت سه روز منجمد کنید یا آن را در ظرف بدون اکسیژن ببندید (حشرات نیز باید نفس بکشند.) دو هفته بدون اکسیژن باید همه حشرات و تخم‌ها را از بین ببرد.
یکی از رایج‌ترین آفات برنج، شپشک برنج است که می‌تواند به ذخیره سازی برنج آسیب برساند، اما خوردن آنها بی‌خطر است. هندی‌ها به عنوان یکی از بزرگترین مصرف کنندگان برنج توصیه می‌کنند (به نقل از ایندین اکسپرس) اگر یک ظرف باز برنج در انبار دارید، می‌توانید برای جلوگیری از آفات انباری، برگ بو یا میخک را به برنج اضافه کنید.<فاطمه عباسی>

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *