چی کوفته (کوفته خام)، یکی ازمشهورترین و محبوب ترین غذاهای ترکیه است که به عنوان پیش غذا یاحتی میان وعده سرو می شود.
“چی” در ترکی به معنی خام هست ودر دستورسنتی، این غذا با گوشت خام درست می شود ولی گیاه خواران آن را با بلغور تهیه می کنند به همین دلیل معمولا ۲ مدل دستور پخت از این پیش غذا وجود دارد. این پیش غذای بسیار لذیذ وخوشمزه درترکیه بسیار پُرطرفداربوده و در بیشتر رستورانهای ترکیه سرو می شود.
امروزه به دلیل رعایت موارد بهداشتی و بنا بر دستور وزرات بهداشت ترکیه، استفاده از گوشت خام در تهیه این غذا ممنوع شده و آن را برپایه بلغور گندم درست می کنند. البته در جنوب شرق ترکیه، خصوصا در شانلی اورفا، یک غذای محلی است وهنوز به عنوان یک خوراکی خوشمزه یا پیش غذا خورده می شود.
با ما همراه باشید با طرز تهیه این غذای سنتی و لذیذ برپایه بلغور گندم.
مواد لازم:
>> بلغور تازه: ۲ پیمانه
>> گوجه فرنگی: ۵ عدد
>> نان خشک: ۲ بُرش
>> رب انار: نصف پیمانه
>> آب لیموی تازه: به مقدار لازم
>> رب فلفل قرمز: ۱ قاشق چایخوری
>> گردو: ۱ پیمانه
>> روغن زیتون: نصف پیمانه
>> رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
>> پیاز متوسط: ۲ عدد
>> سیر: ۲ حبه
>> پودر پاپریکا: ۱ قاشق چایخوری
>> نمک: ۲ قاشق چایخوری
>> گوشت چرخ کرده: ۲۰۰ گرم (در صورت تمایل)
طرز تهیه :
ابتدا گوجه فرنگی ها رو پوست بگیرید و باغذاساز پوره کنید. بلغور راچند دقیقه درآب خیس کنید. پوره گوجه فرنگی و بلغور رابا هم مخلوط کرده وبه مدت ۱ ساعت کناربگذارید تا بلغور کاملاً نرم شود. اگرحس کردید بلغور نیازبه آب دارد و هنوز خام است، کمی آب اضافه کنید ومواد را ورز دهید.
در این مرحله پیازها وسیر را ریز خرد کنید. سپس گردو ونان خشک را با غذاساز کاملاً خرد کنید و با پیاز، سیرو پاپریکا مخلوط کنید تا زمانی که یک خمیر مناسب به دست بیاد.این مخلوط را به پوره گوجه فرنگی، و بلغور اضافه کنید و مخلوط را کاملا ورز بدهید تا تمام مواد با هم مخلوط شوند.
گوشت چرخ کرده (در صورت تمایل)، آبلیمو، رب فلفل قرمز، و رب انار را در ظرف دیگر با هم مخلوط کنید و به بقیه مواد اضافه کرده ۱۰دقیقه دیگر خوب ورز دهید.به مدت ۱۵ دقیقه کوفته را در یخچال بگذارید. درنهایت روغن زیتون، رب گوجه، رب انار، جعفری خرد شده ومابقی آبلیمو را به مواد اضافه کرده و خوب ورز دهید و بعد گردو پودر شده را اضافه کرده و کاملاً مخلوط کنید و دوباره ورز دهید. در پایان مواد را تست کنید، اگر نمک یا فلفل آن کم بود، کمی اضافه کنید.
ظرف مناسبی را با برگ کاهو یا نان لواش بپوشانید سپس به اندازه یک گردوی درشت ازمواد جدا کرده و دردست به خوبی فشاردهید تا اثرانگشت ها روی آن بماند. چی کوفته ها را روی برگ کاهو بچینید و به مدت ۵ ساعت، در یخچال قرار دهید. بعد از این مدت، کوفته ها را از یخچال خارج کرده و همراه با آبلیمو سرو ونوش جان کنید.
نکته : ورز دادن چی کوفته در طعم ومزه وعمل آوری آن خیلی مهم است. برای جلوگیری ازچسبیدن مواد هنگام ورز دادن، مدام دستتان را با آب مرطوب کنید.