دلمه یک غذای مرسوم در خاورمیانه است که بسیار خوشمزه است و انواع گوناگونی دارد. دلمه به زبان ترکی به معنی پر کرده می باشد. دلمه فلفل دلمه ای بسیار خوش طعم است و علاقه مندان زیادی دارد این غذای خوشمزه در یونسکو جزو میراث ناملموس جمهوری آذربایجان ثبت شده است.
مواد لازم :
– گوشت چرخ کرده: نیم کیلوگرم
– سبزی دلمه: نیم کیلوگرم
– برنج: دویست گرم
– فلفل دلمه ای: پنج عدد
– گوجه فرنگی بزرگ: چهار عدد
– پیاز داغ: چهارقاشق غذاخوری
– رب گوجه فرنگی:دو قاشق غذاخوری
– نمک، فلفل، زرد چوبه:به میزان لازم
– مرزه و ترخون خشک: به میزان لازم
– روغن: به میزان لازم
طرز تهیه :
ابتدا برنج را بشویید و به همراه دو لیوان آب داخل قابلمه ای ریخته و زمانی که آب به جوش آمد برنج را آبکشی کنید.پیاز را پوست کنده و به شکل نگینی برش دهید و داخل تابه مناسبی ریخته و با روغن تفت دهید تا طلایی شود.
گوشت چرخ کرده را به همراه نمک، فلفل و زرد چوبه به پیاز اضافه میکنیم و تا زمانی که عطرش بلند شود و گوشت تقریبا پخته شود، تفت می دهیم.
سپس سبزی دلمه و برنج آماده را به گوشت افزوده و خوب تفت می دهیم و بعد از روی حرارت برمی داریم.
فلفل ها را قبل از پر کردن داخل آب جوش به مدت 3 دقیقه قرار میدیم.
فلفل دلمه ای و گوجه ها را از قسمت بالایی برش افقی زده و سر فلفل و گوجه را جدا می کنیم و داخل فلفل ها و گوجه ها را خالی کرده و از مواد دلمه پر میکنیم و دوباره سرشان را روی خودشان قرار میدیم و در نهایت سر فلفل ها و گوجه ها را با یک خلال دندان محکم می کنیم.
داخل قابلمه بزرگتری، روغن ریخته و رب را داخل قابلمه خوب تفت می دهیم نمک، فلفل، زرد چوبه، مرزه و ترخون اضافه می کنیم. حالا دو لیوان آب افزوده وفلفل ها و گوجه ها را به صورت فشرده میچینیم و اجازه میدیم تا دلمه ها کاملا پخته شوند.
دلمه های پخته شده را با احتیاط از قابلمه خارج کرده و سس باقیمانده ته قابلمه را روی دلمه ها بریزید و در کنار نان تازه و سبزی خوردن نوش جان کنید.
نکات مهم:
– می توانید برای زیبایی بیشتر غذا از فلفل دلمه ای های رنگی استفاده کنید.
– مرزه و ترخون یکی از مهم ترین ادویه های دلمه هستند که نباید حذف شوند.
– فلفل دلمه های پر شده را می توانید فریز کنید.
– از فلفل هایی که سه برجستگی در انتهای آنها وجود دارد استفاده کنید، زیرا در طول پخت تلخ نمی شوند و در این صورت یک دلمه فلفل خوشمزه خواهید داشت.