این کوفته سبزی با ظاهری زیبا و عطر و طعم عالی که بسیار هم خوشمزه است یک غذای مجلسی و از غذاهای سنتی و اصیل شیراز است که با نان سرو میشود.
مواد لازم:
– عصاره قلم یا عصاره مرغ (در صورت تمایل) : نصف لیوان
– عدس: یک لیوان
– ترخون خشک: یک قاشق غذاخوری
– لپه: یک لیوان
– گندم: نصف لیوان
– شنبلیه: نصف قاشق غذاخوری
– برنج ایرانی: دو لیوان
– زردچوبه: به میزان لازم
– گوشت چرخکرده: دویست گرم
– پیاز:یک عدد
– سبزی کوفته (تره، گشنیز، جعفری ساطوری شده): دویست و پنجاه گرم
– نمک و فلفل: به میزان لازم
مواد لازم برای داخل کوفته:
– کشمش یا آلو: به میزان دلخواه
– گردو: صد گرم
طرزتهیه:
برای شروع گندم ، برنج ، عدس و لپه را به صورت جدا جدا از شب قبل خیس کنید. سبزیها را بعد از پاک کردن و شستن آبکش کنید و به صورت ساطوری خرد و ریز کنید.
حالا در یک قابلمه نصف برنج را با دو قاشق غذاخوری سبزی ساطوری شده بریزید و دو لیوان آب، به همراه عصاره قلم یا عصاره مرغ را اضافه کنید. در صورت تمایل عصاره را حذف کنید و تنها از آب جوش استفاده کنید. حرارت را بالا ببرید و اجازه دهید مواد جوش بیایند. سپس حرارت را کم کنید و صبر کنید برنج نرم شود و لعاب بیندازد و مایه سس کوفته غلیظ شود. اگر از رب گوجه فرنگی هم میخواهید در سس کوفته استفاده کنید، به اندازه دو قاشق به مایه سس کوفته اضافه کنید.
برای تهیه مواد کوفته گوشت، نصف برنج، گندم (بلغور گندم)، لپه، عدس، پیاز(پیاز را رنده کنید و آب آن را خوب بگیرید تا کوفته شما وا نرود) رادر مخلوطکن بریزید و مواد را با هم ترکیب کنید تا یک مخلوط یکدست داشته باشید. میتوانید این مواد را در چرخ گوشت هم بریزید و دوبار چرخ کنید. سبزیهای خرد و ساطوری شده را به همراه سبزیهای خشک به مواد کوفته اضافه کنید. کمی نمک، فلفل و زردچوبه (یا ادویههای دلخواه دیگر) اضافه کنید. مواد را از مخلوط کن بیرون بیاورید. مایه کوفته را به مدت ده دقیقه ورز دهید تا چسبناک و کاملا منسجم شوند. در یک ظرف کمی روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید. بعد از داغ شدن روغن، مقداری گردوی خرد شده و کشمش (یا زرشک) را برای چند ثانیه در روغن تفت دهید تا خامی آنها گرفته شود. میتوانید به آنها کمی زردچوبه هم اضافه کنید. مراقب باشید زیاد مواد را تفت ندهید تا نسوزد. شعله گاز را خاموش کنید و صبر کنید تا مواد از دما بیفتند.
حالا به اندازه یک توپ تنیس از مواد کوفته را بردارید و کف دست باز کنید و به اندازه دلخواه یا یک قاشق از مواد میانی را داخل کوفته بریزید. دوباره کوفته را با دست ببندید و فرم دهید. همه کوفته ها را به همین صورت درست کنید و درون سس کوفته که در حال جوشیدنه و به غلظت رسیده با فاصله از هم قرار دهید سپس حرارت را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید و به مدت یک ساعت بپزید.
در پایان کوفته ها را در ظرف مناسبی بچینید و کمی از سس را روی کوفتهها بریزید و سرو کنید.